Pleksiglas bölmeler günümüzde her yerde kullanılıyor. Bakkallar, kuru temizleyiciler, restoranlar, mağazalar ve eczaneler. COVID-19 nedeniyle pleksiglas işi artık patlama yaşıyor.

Uluslar Arası Plastik Distribütörleri Derneği tarafından sağlanan istatistiklere göre, pleksiglas ve ticari markalı pleksiglas ürünlerinin satışları, 2020 yılında Mart – Mayıs 2019 arasındaki 250 milyon dolarlık satışın iki ila üç katı arttı.

Pleksi Bariyerler Covid-19’dan Koruyor Mu?

Uzmanlar, pleksiglas bariyerlere ve bunların yaygın kullanımına yönelik yaygın önerilere rağmen, COVID-19’un yayılmasını yavaşlatmak için ne kadar iyi çalıştıklarına dair araştırmaların eksik olduğunu söylüyor. Ancak Klinik Tıp profesörü olan Michael Fischman, American College of Occupational and Environmental Medicine için işyerlerinde pleksi bariyerlerin kullanımı hakkında önemli bir bilgi notu yazmıştır. “Plexiglass avantajlıdır çünkü kolayca bulunur, kolay işlenir, pürüzsüzdür, şeffaftır ve kolay temizlenebilirdir.” ifadelerini kullanan Fischman, pleksiden yapılan bariyerleri “makul bir mühendislik kontrolü” olarak gördüğünü, maskelerin ve fiziksel mesafenin yanında önemli bir tamamlayıcı olduğunu söylüyor.

Pleksi Bariyerlerin Kullanımı Yaygınlaştı Mı?

Ülkemizde postane, eczane ve hatta bazı marketlerde görebildiğimiz pleksi bariyerlerin kullanımı gittikçe artıyor. Yüz kalkanları bir tarafa, maskelerin dahi insanların bunalmasına neden olduğu günümüzde pleksi bariyerlerin önemi gerçekten büyük.

Maske kullanımının yetersiz kaldığı noktada pleksi bariyerler satıcı ya da veznedar ile ziyaretçi arasında herhangi bir durumda damlacıkların bulaşmasını önleyecektir. Covid-19’un yeterince ciddiye alınmaması nedeniyle maske ve mesafe kurallarının yeterince önemsenmediği günümüzde bariyer kullanımı önemli bir avantaj sağlıyor.

 

Pleksi Bariyerlerin Önemi

Washington Üniversitesi’nde çevre sağlığı ve güvenliği bölümünde müdür yardımcısı olan Denise Bender, “Pleksi bariyerler önemli bir koruma katmanı ve riskler arttığında genellikle bu katmanı ekliyoruz” diyor. Üniversite, lobi alanlarına, resepsiyon masalarına ve öğrenci eczanesine pleksiglas bariyerler ekliyor. Ancak bariyerler, insanların maske takmaktan ve sosyal mesafeyi korumaktan kaçınabileceği anlamına gelmiyor.

Bariyerler öksürme veya hapşırma yoluyla yayılan büyük damlacıklara karşı korunmaya yardımcı olabilirken, koronavirüs havada asılı kalan daha küçük damlacıklar yoluyla da yayılabilir. Bu nedenle pleksi bariyerlerin kullanımı önemli bir avantaj yaratsa da maske ve mesafe kavramlarına gereken önem verilmelidir.

 

Okumaya Devam Edin

Benzer Yazılar