Yangın söndürme sistemlerini bütün yapılarda, binalarda ve araçlarda bulundurmak zorunludur. Bu sistemlerin korunması için kullanılan yangın söndürme dolapları da önemli bir işlev görür. Bu dolapların cam kısmında kullanılan pleksi veya pleksiglas malzeme hem kullanım hem de estetik açıdan avantajlar sağlar.

Yangın söndürme dolapları, çeşitli metal malzemelerden üretebilir. Genellikle alüminyumdan üretilen yangın söndürme dolapları, makara, hortum ve su borusu sistemlerine göre çeşitli modellerde tasarlanır. Dolabın kurulacağı yere göre de farklı tasarımlar uygulanabilir. Endüstriyel boya ile boyanması gereken yangın söndürme dolaplarının camları talebe göre pleksi veya pleksiglas malzemeden üretilebilir.

Pleksi Kapaklı Dolapların Avantajları

Dolap kapaklarında isteğe göre cam veya pleksi kullanılabilir. Sac veya temperlenmiş camlar da bu dolaplarda kullanılan diğer bir malzemelerdir. Bu dolapların kapaklarında tercih edilen pleksi lazer kesim ile dolabın tasarımına uygun olarak kesilir.

Yangın söndürme dolaplarındaki pleksi bölümlerin bazı avantajları vardır;

  • Pleksi malzemenin esnek ve işlenebilir yapısı, her türlü dolaba uygun pleksi cam uygulanmasına olanak verir.
  • Pleksi camlar keskin veya oval kenarlı, bükümlü veya eğimli olarak uygulanabilir.
  • Dolabın ebadına uygun olarak her türlü boyutta pleksi lazer kesim yapılabilir.
  • Pleksi malzeme farklı renklerde tercih edilebilir. Bu sebeple estetik bir yangın söndürme dolabı sağlar.
  • Dekoratif yangın söndürme dolaplarında kullanılan pleksi bölümleri, estetik görünüm sağlar.

 

Yangın Söndürme Dolapları Özellikleri

Yangın söndürme dolabı, manüel bir yangın tesisatıdır. Yangın çıkması durumunda can ve mal kaybını önleyici önlemlerin başında gelir. Bu dolaplar, bulunduğu alana göre farklı boyutlarda tasarlanır. Genellikle 60 x 70 x 160 santimetre ebatlarında üretilir. Dolabın içinde yangın musluğu, keten veya kauçuk esaslı basınca dayanıklı lastik hortum ve suyun dağıtımını sağlayan lans bulunur. Yangın hortumları, mekanın büyüklüğüne bağlı olarak 10 ila 30 metre arasında değişebilmektedir.

Dolap içinde makara veya raf sistemi de bulunabilir. Bu sistemlerin yangın sırasında hortumun kolayca açılmasını sağlaması önemlidir. Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğine göre binalarda yangın söndürme dolabı bulundurulması zorunludur.

Okumaya Devam Edin

Benzer Yazılar